Kosmetiikkakemisti Jaana Ailus on Laponie of Scandinavian tuotekehitysjohtaja, ja tuotekehityksestä vastaava henkilö, omassa laboratoriossamme Otaniemessä. Keskustelimme Jaanan kanssa, kuinka hän päätyi työskentelemään kosmetiikkakemian pariin, mitkä ovat hänen työnsä mielenkiintoisimpia osioita sekä yksinkertaisten, mutta tehokkaiden, ihonhoitotuotteiden luomisen haasteista.
Kuinka päädyit työskentelemään kosmetiikkakemianpariin?
Lukion jälkeen opiskelin hetken aikaa kuvataidetta, mutta se ei ole ollut minun juttuni. Halusin löytää jotain, joka yhdistäisi rakkauteni tieteeseen ja luovuuteen. Olin tuohon aikaan erityisesti kiinnostunut meikeistä, joten mahdollisuus päästä luomaan uusia meikkituotteita vaikutti unelmieni täyttymykseltä! Asuin jo silloin Isossa-Britanniassa, joten hain ja pääsinkin opiskelemaan kosmetiikkatieteitä Lontoon yliopistoon, University of the Arts London, joka on yksi muutamista paikoista maailmassa, missä kosmetiikkatieteitä opetetaan. Tavoitteeni oli oppia luomaan kaikkien aikojen paras, täysin peittävä meikkivoide kaltaisilleni aknesta kärsiville ihmisille, mutta opintojeni aikana huomasinkin, että mikään meikki ei ole koskaan riittävän hyvä ilman, että sen alla on sopivia ihonhoitotuotteita.
Mitä kosmetiikkakemisti tekee?
Ensisijainen tehtäväni on kehittää uusia tuoteformuloita ja valmistaa ne sitten laboratoriossamme. Formulan kehitysprosessi vaatii paljon työtä ja tutkimuksia ennen sen luomista ja sen jälkeen. Kaikkia potentiaalisia raaka-aineita tutkitaan, ja varmistetaan, että ne sopivat suunniteltuun käyttötarkoitukseen, ja meillä Laponiella tutkitaan myös raaka-aineiden alkuperää ja kestävyyttä.Kun olen saanut testiformulan valmiiksi, testaamme yhdessä perustajamme Kristinan kanssa kehittämäni tuotteet. Lisäksi tuotteille suoritetaan myös jatkuvasti stabiiliustestejä. Voidaan tarvita yli 100 testiformulaa, ennen kuin tuote on mielestämme valmis markkinoille, koska haluamme tuotteidemme olevan täydellisiä toiminnallisuudeltaan, ihotuntumaltaan ja stabiiliudeltaan.Vaikka iso osa työstäni tapahtuu laboratoriossa, tapaan myös raaka-ainetoimittajia ja osallistun alan konferensseihin pysyäkseni ajan tasalla raaka-aineiden uusimmista suuntauksista ja löytääkseni uutta inspiraatiota formuloihin. Pidän itseni ajan tasalla myös viimeisimmästä kosmetiikkalainsäädännöstä ja osallistun säännöllisesti Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus ry:n kokouksiin, sillä Laponie on sen jäsen.
Mikä on työsi mielenkiintoisin osa?
Se on silloin, kun kehittämäni tuotteet (jotka ovat melkein kuin vauvojani) lanseerataan maailmalle, koska olen todennäköisesti työskennellyt niiden parissa yli vuoden ajan, ja on sekä kiehtovaa että hermoja raastavaa nähdä, kun ne ovat vihdoin asiakkaiden saatavilla.
Mikä on suurin haaste ihonhoitotuotteiden luomisessa?
Säilöntäaineet! Jos tuotteessa on vettä, se tarvitsee säilöntäaineita estääkseen mikrobien kasvua tuotteessa. Valitettavasti kosmetiikan yleisimmät säilöntäaineet ovat joko mahdollisia hormonihäiritsijöitä, tunnettuja herkistäviä aineita tai niihin liittyy median tuoma negatiivinen maine (ja usein väärää tietoa). Joillakin säilöntäaineilla on liukoisuus- ja yhteensopivuusongelmia, joten hyvin toimivien ja iholle hellävaraisten säilöntäaineiden löytäminen on aina haaste.
Jaana Ailus on kosmetiikkakemisti,joka on työskennellyt kosmetiikkateollisuudessa vuodesta 2007 lähtien Suomessaja Isossa-Britanniassa. Hän on työskennellyt sekä kosmetiikkatalojen että omientuotemerkkien tuotekehityksessä. Hän opiskelee parhaillaan kosmetiikkatieteidentohtorintutkintoa Liverpool John Mooresin yliopistossa.